Actuele tijd

De emancipatie is weer helemaal op zijn retour PDF Afdrukken E-mail

De emancipatie is weer helemaal op zijn retour

Het gebeurde op zondag 2 juni 2019 in het Zweedse plaatsje Tiveden. Het was een tropische dag geweest in Nederland en bij ons een prachtige zomerse dag met 22 graden en nagenoeg geen wind.

Wij staan hier met 8 stellen op camping Tiveden onder de vlag van SKC Nederland, ja dat is een afkorting van Senioren Campeerclub Nederland.

Overdag hadden wij een prachtige fietstocht gemaakt rond het Nationaal Park Tiveden. De weg er om heen is goed berijdbaar, maar wel erg heuvelachtig. Maar ook voor senioren is dat op de dag van vandaag geen probleem, want iedereen is wel electrisch geladen voor zo’n trip.

NP Tiveden is een prachtig natuurpark met vele rotspartijen, grotten, meren en veel soorten mos. In het park kun je mooie wandelingen maken over diverse trails met verschillende hoogteverschillen. Het NP is op weg om een oerbos te worden. Na de lunch in het park fietsten wij weer richting de camping en zoals dat gebruikelijk is, sloofden de mannen zich uit om op elke top als eerste boven te komen. Daar is niets mis mee. En lukt het niet goed dan even een electrisch tandje er bij.

Afgesproken was dat wij om 17 uur op de camping gezamenlijk pannenkoeken zouden bakken. Rond 16.30 werd iedereen al zenuwachtig en werden de tafeltjes en kooktoestellen klaar gezet. De een kookte op een vlammetje, zoals echte kampeerders dat doen en de ander op electrische bakplaten, zoals nu modern camperen is. 

Om 17 uur zat iedereen op positie. De accordeon stond  klaar. Het leek echt op “We zijn er bijna”.

En toen gebeurde het: 7 van de 8 haantjes, ik dus niet, positioneerden zich achter het gaspitje of de bakplaat en begonnen het beslag, dat waarschijnlijk binnen door hun vrouw was gemaakt, vol trots in de pan te gieten. Ze straalden en glunderden allemaal en er werden enkele  smalende blikken in mijn richting geworpen. Maar volgens mij was ik de enige, echte man in dat gezelschap!!!

Toch diep triest, dat de vrouwen dit zo laten gebeuren. Een lang geleden door Aletta Jacobs met heel veel inspanningen verworden recht van emancipatie, dat ze zo maar teloor laten gaan. Ik zat er bij, genoot van de door mijn vrouw gebakken pannenkoekjes en dacht er het bovenstaande van.

 
< Vorige   Volgende >