Actuele tijd

En nog 2 dagen in het VenetiŽ van Zweden, Stockholm PDF Afdrukken E-mail

En nog 2 dagen in het Venetië van Zweden, Stockholm.

Stockholm is gebouwd op 11 eilanden. Wij hebben geconstateerd dat het een prachtige stad is met heel  veel mooie gebouwen.

Op de derde dag van ons verblijf hier zijn wij met Bep en Teus naar de stad gefietst en toen hebben wij eerst nogmaals de wisseling van de wacht bekeken. Deze keer het totale gebeuren op het exercitieterrein met kanonnen. Er werd veel geroepen, gecommandeerd en gemarcheerd. Het was er erg druk met toeschouwers en er werden veel foto’s gemaakt. Nadat we het ritueel hadden bekeken zijn wij naar het eiland Skansen gefietst, waar heel veel musea zijn. Ik heb geteld dat er in Stockholm ruim 40 musea zijn, waarvan 9 op het eiland Skansen. Ik weet niet of het mooie musea zijn, maar ze zijn wel ondergebracht in prachtige gebouwen. We zagen o.a. Het Vasamuseum, het Vikingmuseum, het Abbamuseum, het Nordiskamuseum, het Spiritmuseum en het Junibackenmuseum. Op het eiland is verder ook het openluchtmuseum Skansen met dierentuin en al. Een enorm groot complex. 

Daags daarna zijn wij samen naar de stad gefietst en toen hebben we voornamelijk het eiland Norrmalm bezocht. We zijn begonnen met de prachtige City Hall. Dit gebouw heeft een toren van 106 m hoog, van waaraf je een prachtig zicht hebt op de 11 eilanden van de stad. Vanuit de tuin heb je over het water ook een heel mooi zicht op alle bijzondere gebouwen op de andere eilanden. Na de City Hall zijn we door het chique winkelcentrum gewandeld en hebben we een bezoek gebracht aan de Klara kerk, waar ook een concert werd gegeven. Na de lunch zijn we naar de stadsbibliotheek gewandeld. Dit is een zeer apart gebouw dat in 1923 is ontworpen door architect  Gunnar Asplund. Het is een rond gebouw, waar de boeken in etages staan en ook nog in een volgende ronde. Echt heel apart om te zien. 

Stockholm is een stad, die de moeite waard is om te bezoeken, maar je mag  er niet met spijkerbanden in. Op zaterdag 1 juni wordt de marathon van Stockholm gehouden, maar dan zijn wij er al weer weg.

 
< Vorige   Volgende >