Actuele tijd

Vadstena, het stadje van de heilige Birgitta PDF Afdrukken E-mail

Vadstena, het stadje van de heilige Brigitta

Weer een makkelijk tochtje naar onze volgende camping. In Zweden hebben ze goede wegen en het is er niet druk.

Camping Vadstena is een grote camping, gelegen aan een mooi groot meer, Vättern.

We kregen een veldje voor acht campers c.q. caravans, dus dat paste precies. Helemaal open, dus ook iedereen tv. Verder zijn alle voorzieningen op de camping aanwezig. Er was zelfs een vaatwasser. Erg fijn, maar iets te laat ontdekt.

Het stadje Vadstena dankt zijn bekendheid aan het kloostercomplex van de heilige Birgitta, die deze hier in de 14 e eeuw liet bouwen. In de 16e eeuw werd het klooster gesloten en toen werden de gebouwen gebruikt als bejaardenhuis, gevangenis en ziekenhuis.

Nu 56 jaar geleden zijn 4 zusters van de congregatie van de heilige Brigitta uit Uden weer naar het stadje Vadstena gekomen en hebben hier op verzoek van de Bisschop opnieuw een klooster en kerkgebouw gesticht. De oude kerk, de blauwe kathedraal en de oude kloostergebouwen zijn er ook nog steeds. Die zijn nu in gebruik als hotel en conferentieoord. Wij zijn er even binnen geweest. Het zag er allemaal erg chique uit, zoals de Paradors in Spanje en Portugal.

In het huidige klooster hebben wij, door bemiddeling van Ton en Wim uit Uden, een gesprek gehad met de nu 89 jarige zuster Regina, de enige van de 4 zusters uit Uden, die nog in leven is. In het klooster zitten in totaal nog maar 8 zusters. Zuster Regina heeft ons de gehele geschiedenis verteld en het gebouw laten zien. Zij runnen nu in feite een bejaardenhuis, waar iedereen terecht kan en dat ook voor iedereen betaalbaar is. Het was erg interessant om dit verhaal te aanhoren.

Het stadje heeft verder een leuke winkelstraat, een oud spoorwegstation, oude houten havengebouwen en nog enkele mooie gebouwen, zoals het gemeentehuis en de apotheek. Een bijzonder mooi toeristisch stadje, dat door veel campers bezocht werd.

Ria en ik hebben ook nog 30 km gefietst over een mooie route door kleine plaatsjes en langs het meer.

Onze volgende bestemming is Stockholm.

 
< Vorige   Volgende >