Actuele tijd

Een prachtige rondrit door de Pilleon PDF Afdrukken E-mail
Een prachtige rondrit door de Pillion

Om 9 uur stond het hele gezelschap weer klaar voor een rondrit met de bus door de streek van de Pilleon. De Vlaams sprekende Monique was onze reisbegeleidster en zij vertelde ontzettend veel over de streek en de dingen die wij zagen, maar ook over de Griekse gewoonten en gebruiken. 
Zij vertelde over het water, de lucht en het licht. Het water in Griekenland is erg zacht en op de meeste plaatsen ook erg goed drinkbaar. De lucht geeft vaak prachtige kleuren te zien en daar hebben wij ook al flink van genoten.Een belangrijke bestaansbron voor de inwoners van  de Pilleon is het gebergte. We zagen zeer grote steengroeven, waar leisteen, keien en marmer wordt gebikt. In de Pilleon is het vergeven van de olijfbomen, maar we zagen ook  veel  appel- en perzikbomen . De honing van kastanjes en tijm is erg bekend hier en een streekproduct is ook het ingeblikt fruit.  
We stopten voor de eerste keer in een klein dorpje met een leuk pleintje, waar een zeer dikke boom op stond. De omtrek van de stam is 14 meter. In de takken van de boom zie je allerlei figuren zoals een neushoorn en een hert. We hebben er leuke foto's gemaakt. Overigens weten wij dat er veel dorpjes zijn, die zeer oude bomen op hun dorpspleintje hebben. Prachtig om te zien en ook erg sfeervol,om onder te zitten. En uiteraard hebben wij dat ook gedaan en daar lekker een kopje koffie gedronken.   
Het gehele eiland is een brok natuur. Wij kwamen ook aan de noordkant van het eiland, dat grenst aan de Egeische zee. Er ligt  een prachtig kiezelstrand. De zee was hier veel wilder dan bij ons, omdat wij in feite aan een binnenmeer zitten, waar het water vlak is, dus heerlijk om in te drijven. We kwamen ook in het dorpje waar de film "Mamma Mia" is opgenomen. Prachtige natuur.
We reden daarna  naar het hoogste punt van de Pilleon, waar in de winter ook geskied wordt. De berg Pillio is 1700 m hoog.
Na de middag bezochten we nog een schuilkerk. Dit is een kerk, gebouwd in een boerderij, dus geen uiterlijke pracht, maar wel innerlijk. Het was de basiliek van de H. Marina. Prachtig hout snijwerk en fresco's.
We vervolgden onze weg en kwamen in het stadje, dat gelegen is boven Volos, de hoofdstad van het gebied. In dit stadje wonen erg rijke mensen, dus er staan veel mooie huizen. Typisch voor deze streek is, dat de huizen in 3 lagen worden gebouwd. De onderste laag voor opslag van voorraden, de middelste laag om te wonen en de bovenste laag voor verblijf in de winter. Hier zitten ook meer ramen in. 
Vanuit deze plaats hadden we een schitterend zicht op de stad Volos.
Om 17 uur waren we weer thuis met zeer veel kennis over het gebied en de Grieken. Het was een prachtige rit.
Daags daarna zijn wij op de fiets naar Volos gegaan, ruim 20 km. Tien jaar geleden deden wij dat ook, maar toen zonder ondersteuning. In Volos was een markt, waar veel te koop was voor weinig geld. Dus niks voor ons. 
We hebben wel weer heerlijk in een restaurantje aan de haven gezeten en daar ijskoffie gedronken. Die Grieken weten ook wel wat lekker is en tegenwoordig krijgen we overal bonnetjes, dat is wel eens anders geweest.
Na aankomst op de camping, weer lekker in zee gedreven. Je waant je hier in het paradijs.
Op het moment  dat ik hier zit te schrijven, zit de hele groep in een kring rondom Jan, die op zijn electronisch orgel prachtige muziek speelt.
Nog even en dan gaan we naar het diner met aansluitend een Griekse avond.
 
< Vorige   Volgende >