Actuele tijd

Door de Pyreneeën naar Burgos PDF Afdrukken E-mail
Door de Pyreneeën naar Burgos
Toen we opstonden regende het nog. Het zag er triest uit en het was 6 graden buiten.  Vandaag moeten we door de Pyreneeën via Ron Cesvalles  en Logrongo naar Burgos en dit stuk hebben wij in 2006 dus ook gefietst.
Op weg naar de top passeerden wij zeer veel lopers en fietsers, allemaal in regenkleding. Welgeteld waren we 11 fietsers voorbijgereden en het ging allemaal zeer moeizaam. De eerste fietser die wij passeerden leek op Bennie Koolen, maar dat zal toch wel niet!. Een vrouwtje moest haar fiets duwen. Wij hadden met haar te doen.  Toen wij hier 12 jaar geleden fietsten hadden we stralend weer en dat is heel wat beter voor de moraal. Ria is er nog steeds trots op, dat wij fietsend boven kwamen en niet hoefden te lopen.
Toen wij  over de top waren, werd het droog, maar in Ron Cesvalles regende het al weer. Bij het klooster en de kerk was het erg druk en dat waren niet allemaal pelgrims.  Integendeel vele mensen waren er op zijn zondags. Even later bleek waarom. Wij werden staande gehouden, want er kwam een processie aan. Heel veel mannen, vrouwen en kinderen, allemaal in een zwarte toog gekleed  en met een houten balk in de vorm van een kruis op hun schouders. Ze hadden ook een zwarte kap over hun gezicht. Zoals gebruikelijk in een processie, werd er ook gezongen en het enige wat ik verstond was Maria. Aan het einde van de stoet liepen een pastoor en diverse misdienaars en daarachter veel publiek, dat ook mee zong.
Het was wel indrukwekkend en mooi om dat gezien te hebben.
Nadat de stoet voorbij was mochten wij weer verder en toen werd het droog en ging zo waar de zon schijnen. Toch goed zo'n processie. 😄
We waren dus in Spanje aangekomen en hier hebben we een prachtige weg, waar je goed door kunt rijden. Lange tijd stond de temperatuurmeter op 6.5. Ik had al tegen Ria gezegd: Die is kapot, maar gelukkig liep de temperatuur toch op tot 19 graden.
In Spanje is het wegennet helemaal vernieuwd. Elk jaar komt er een stuk grote weg bij. Onze navigatiesystemen worden er helemaal dol van. De een zegt: ga links en de ander: ga rechts. Even later zei TomTom: keer om en de Zenec reed helemaal door het gras. Het wordt tijd voor een update van beide apparaten of misschien moeten we wel een nieuwe Zenec aanschaffen.
In Los Arcos zijn we even van de weg gegaan voor de lunch. We wilden die gebruiken in een cafeetje, waar ook de pelgrims aanleggen en dat lukte. Prachtig om te zien. Altijd een leuke sfeer. We dronken café con leche in zo'n typisch Spaans cafeetje met de mooie naam: Buen Camino. Hopen dat ik enkele foto's van kan plaatsen onder het kopje foto's en dan Spanje 2018.
Tijdens het vervolg van onze tocht zagen wij  nog zeer veel lopers en enkele fietsers, nu gelukkig zonder regenkleding.
In Burgos moesten we toch weer zoeken naar de camping, waar we al enkele keren hebben gestaan: Fuentes Blanca.
Er is niets veranderd. Het internet werkt nog steeds niet en bij de receptie zeggen ze al 5 jaar: misschien zitten er wel te veel mensen tegelijk op. Zal wel typisch Spaans zijn en ze wachten natuurlijk op subsidie van Europa. 😉

 
< Vorige   Volgende >