Actuele tijd

Bezoek aan het stadje Kutna Hora PDF Afdrukken E-mail
Bezoek aan het stadje Kutna Hora
Het had de hele nacht geregend en het zag er niet naar uit dat het snel droog zou worden. Dus maar op naar het Skodamuseum in Mlada Boleslav.
Het museum bleek een onderdeel van het hele complex van Skoda en het lag midden in de stad. Wij konden er niet parkeren, dus maar verder gereden. Toen zagen we nog enkele campers staan op de parkeerplaats van een bouwmarkt, dus wij ook. Het was ruim 2 km lopen naar het museum. We liepen steeds langs het Skodacomplex, dus dat is erg groot.
Het museum zag er zeer goed uit en was mooi opgezet. De fabriek is al in 1895 opgericht door de heer Klement en Laurin. Zij begonnen met een fiets en daar een motor op gebouwd. We zagen vele types Skodas, die wij nog kenden en de restauratie-afdeling was ook prachtig. Er was enige aktiviteit voor de jeugd en er was vrij veel toezicht.
Ik ben geen echte Skodafan dus wij hadden het  vrij vlot gezien. En toen weer door de regen terug naar de de camper. Meteen toen wij instapten kwam de bewaker van de Bouwmarkt. Hij had een heel verhaal, maar ik zei: wij vertrekken nu. Toen vroeg hij en die andere campers dan? Ik zeg, die ken ik niet. Hij bleef met een probleem achter, maar wij vertrokken.
En toen naar de camping in Kutna Hora. Gelukkig was ik eigenwijs en volgde ik niet de omleidingsroute naar K H, maar de coordinaten naar de camping.
Wij reden K H in en toen bleek de camping bereikbaar maar de stad niet. De brug over het spoor was afgebroken en in herbouw, maar dat duurt nog wel even!!
Velen van onze medereizigers stonden aan de verkeerde kant van het spoor en hadden alle moeite om de camping te vinden, omdat TomTom steeds maar weer terug wilde.
Het bleef regenen en wij waren bang dat we op het veldje bast zouden rijden. Gelukkig trokken we nummer 13 en stonden we vooraan bij de receptie. Maandag weten we of we er af kunnen. Enkele van onze medereizigers zitten al vast, maar misschien valt het mee omdat het vandaag weer de gehele dag droog is geweest.
Na Jinek gekeken te hebben zijn we heerlijk gaan slapen.Gelukkig was het vanmorgen toen we op stonden droog. Iedereen liep al vroeg rond en was benieuwd hoe wij naar het stadje zouden kunnen komen.
Een ploegje had al een kijkje genomen en gezien dat er naast het bouwterrein van de opgebroken spoorbrug een paadje lag. Je moest dan wel over een stuk of 5 spoorrails wandelen, maar dan was je in het stadje.
Er was ook een fietsroute, maar dan moest je wel weer langs een drukke weg en ver om rijden. 
Om 10.30 zouden we met een groep te voet vertrekken. In het stadje aangekomen liepen we rechtstreeks naar het VVV en daar kregen we volop informatie over het stadje en ook een plattegrond. 
Het allerbelangrijkste in KH is de Churchill of bones. Daarnaast hebben ze de St Barbara kathedraal, het jezuïetenklooster en de kathedraal van Maria onbevlekte ontvangenis. 
Wij begonnen bij de Churchill of bones. Zeer interessant. Zie foto's. Allemaal botten van mensen uit de Middeleeuwen, die in de kerk zijn opgehangen. Soms als lichaam, soms als kruis, soms als sacrofaag, maar het mooiste was de monstrans.
We hebben er veel foto's gemaakt.
Daarna zijn we naar de St. Barbara kathedraal gegaan en dit is de oudste kathedraal van Europa. Fantastisch. In het Jezuïetenklooster was een tentoonstelling maar die kon ons niet zo bekoren.
Vanaf dit klooster hadden we wel een prachtig uitzicht over de stad. Op weg naar huis kochten we nog spiesjes  en worstjes om morgen zelf op de camping bij een kampvuur nog spekaki te eten.
Terug op de camping troffen we onze medereizigers met veel lawaai in een kring aan. We hoorden wat er allemaal weer was gebeurd. Het ergste was een lekkage in de camper van Hans. Het lekte bij zijn dakraam, maar dan weet je nog niet waar het vandaan komt. Hans was er de hele dag mee bezig geweest. Hij had alles schoon gemaakt en afgeplakt en nu maar hopen dat het niet meer gaat lekken voor hij terug is in Nederland. Hennie had weer een verrassing. Op jet bord stond, dat we morgen om 17 uur gezamenlijk Bokhorst gaan eten. Leuk, maar daar zitten wij nu weer met onze worstjes.
Na snel gegeten te hebben trok onze groep zich terug in een recreatieruimte met open haard. Het werd er lekker warm en bere gezellig, maar om 23.30 besloten wij toch maar om huiswaarts te keren en te gaan slapen.
Morgen willen we gaan fietsen, maar de weersvoorspellingen zijn niet best. Dus maar weer afwachten.

 
< Vorige   Volgende >