Actuele tijd

Openluchtmuseum in Straznice PDF Afdrukken E-mail
Openlucht museum in Straznice
Hennie kon pas smorgens info geven over het openluchtmuseum. Het bleek dat het op 5 minuten loopafstand lag en dat we er ieder op eigen gelegenheid naar toe konden.
Ik dacht het is zondag en dan slapen we uit, maar niets is minder waar. Ria wilde vandaag de was doen, dus vroeg er uit, zodat de was vroeg in de machine kon.
Mij werd opdracht gegeven om een wasdraad te spannen.
Voordat wij naar het museum vertrokken om 11 uur was een groot gedeelte van de was al weer droog.
We liepen met een groep van 23 personen naar het museum en daar is ieder zijn eigen weg gegaan.  In het begin zagen we zeer veel schuren voor het drogen en opslag van fruit. Daarna kwamen de wijnpersen en de lemen huizen. Het was bloedheet dus wij waren blij, dat we even een wijntje konden proeven en in de schaduw zitten. In het volgende gebouw troffen we een spinster aan en we zagen ook nog een dame, die taaitaai aan het versieren was. In een huisje met klederdrachten en oude gebruiksvoorwerpen was een juffrouw een heel verhaal aan het vertellen, maar ze bleef praten ook al liepen alle mensen weg.
Op het laatst zagen we nog een man, die wollen handschoenen aan het maken was. Heel bijzonder, maar hij deed een week over een handschoen!! Zie foto's.
Het was interessant om te zien maar niet vergelijkbaar met Arnhem of Orvelte, waar iets meer aktie is.
Na terugkeer hebben we koffie gedronken bij Jac en Mariet. Na het eerste kopje zagen we een donkere wolk komen en even later hadden we flink onweer.
Iedereen vluchtte zijn camper in. Het bleef regenen tot 19 uur en toen gingen wij eten in het restaurant van onze camping.
Dit was ook weer apart. Op het prikbord hing het menu. Je kon kiezen wat je wilde. Dat werd opgeschreven en aan de keuken doorgegeven. Daarna moest je betalen en als het klaar was, werd het aan tafel bezorgd. We zaten onder een grote televisie en die mocht niet uit, want achter ons zaten mensen te kijken.
We aten kip- of varkensschnitzeltjes met frites, maar het smaakte goed en vooral de salades waren heerlijk. Met drank er bij waren we samen 12 euro kwijt.!
Daarna koffie drinken en nog wat tv kijken en daarmee was ook deze dag weer voorbij. Morgen trekken we weer verder en dan gaan we onderweg de stad Olomouc bekijken. Jan rijdt via Brno want die moet een nieuw waterpompen gaan scoren.

 
< Vorige   Volgende >