Actuele tijd

Bezoek aan brouwerij Krusovice PDF Afdrukken E-mail
Vanaf de camping konden we een mooie wandeling rond het meer maken en dat hebben we een paar keer met verschillende mensen gedaan. Sommigen van ons probeerden over dat pad te fietsen, maar dat was niet steeds een succes. Wij moesten onze buurman en buurvrouw daar al oprapen. Overigens was het fietsen daar helemaal niet zo makkelijk. De weg was erg smal en er werd hard gereden.
In ons programma stond dat we mogelijk ook een excursie konden maken naar de plaatselijke brouwerij. Deze lag op 8 km afstand van de camping. Aanvankelijk hadden wij het idee om er naar toe te fietsen, maar dat was in feite onmogelijk. Er was geen binnenweg en de normale weg was veel te druk. Bovendien zat er nog een hele flinke helling in. Vanuit de groep werd toen voorgesteld om er te voet naar toe te gaan, maar dat was ook niet voor iedereen mogelijk.
Onze organisator moest overigens ook nog regelen dat we er naar toe konden, want dat was nog de vraag. Hij vertelde dat de brouwerij overgenomen was door Heineken en dat het personeel sindsdien meer dan de helft gehalveerd was. 
Maar maandagmorgen kwam het bericht dat het door ging en hij had een busje geregeld, dus alle problemen waren opgelost.
We gingen met 20 mensen op stap en die pasten net in het busje. De stemming was al meteen goed. Toen wij aankwamen bleek de routing precies andersom dan normaal. Eerst naar het winkeltje en na afloop betalen.
Krusovice bestaat al sinds 1815 en  is de oudste brouwerij van Tsjechië. De brouwerij is al in 2008 overgenomen door Heineken. Er worden nu 5 soorten Krusovice bieren gebrouwen en er zijn 2 Heineken lijnen. Opvallend is hier, dat men ook flesjes en glazen van 40 cl heeft en als wij op het terras bier bestellen krijgen we 50 of 40 cl. Als je een normaal biertje wilt moet je daar om vragen.
De rondleiding verliep op een vlotte manier. We kregen uitleg over de brouwerij, het bottelen, de opslag en de soorten bier. Het gebied blijkt hier bijzonder geschikt te zijn voor het brouwen van bier. Het water is van uitstekende kwaliteit en dat geldt ook voor de hop, die hier rondom de brouwerij geteeld wordt.
In het winkeltje kostte het bier meer dan in de supermarkt dus er werd niets verkocht.
Na afloop hadden we uiteraard een proeverij want daar is het allemaal om begonnen.
We kwamen in de kelder aan en daar stond het bier klaar. Voor iedereen een wit biertje, een normaal biertje en een bruin biertje. Daarna konden we nog een uur lang zo veel bier drinken als we wilden. Het werd een gezellige boel en als de drank in de man is komen de sterke verhalen van zelf los.
 
 
 
Om 16 uur gingen we huiswaarts en op de camping werd het ook nog erg gezellig.
Iedereen kwam spontaan in de rondte zitten en van alle kanten kwamen er hapjes en drankjes. Maar uiteindelijk moest er toch gekookt worden. De helft van ons gezelschap zag dat niet zitten en die doken het restaurant van de camping in. De andere helft brouwde zelf zijn kostje en zo verliep ook deze dag weer.
Morgen gaan we naar de volgende camping.
 
< Vorige   Volgende >