Actuele tijd

De haantjesmarkt in Barcelos PDF Afdrukken E-mail
Woensdagmorgen zijn we aangereden naar Barcelos, waar op donderdag een grote markt is. Barcelos staat bekend om de haan, die je overal in Portugal ziet, maar hier in het bijzonder. Wij staan op een parking bij het zwembad en onder ons stroomt de rivier en er zijn ook nog een paar leuke strandjes.
Wij klommen het dorp in en dat was een verrassing voor ons. We kwamen aan in een schitterend en goed onderhouden park bij de kerk. Overal zagen we hanen en kippen en duivels en andere figuren staan. Bij het VVV was een tentoonstelling over dingen die men allemaal maakt met veren. Ook stonden er hanen, uitgevoerd in hout, in kurk, in staal etc. De juffrouw was erg vriendelijk en gaf ons een plattegrond met de bezienswaardigheden.
Allereerst klommen we de toren in om een uitzicht over het stadje te hebben. Prachtig uitzicht. We konden de campers ook zien staan. In het centrum was een vrije wifi zone. 
Daarna zijn we de kerk in gewandeld en dat was weer eens een geweldig mooie kerk. We hebben er de afgelopen tijd al diverse gezien, maar niet vaak bijzondere en dat was de deze wel. Heel veel Delfts blauw c. q. Azul. Geen grote kerk, maar wel de moeite waard om te bekijken. Daarna zijn we de prachtige winkelstraat in gewandeld en keken we uit over het plein waar morgen de markt wordt gehouden. Langs het plein staan allerlei mooie kleurige bouwsels. Ik denk dat het vereringen zijn van diverse heiligen. Half juni is er overal feest in Portugal. Dit weekend was het feest ter ere van de H Antonius, die overal vereerd wordt.
Niet alleen in de straten en in het park, maar ook in diverse winkels staan kleurrijke afbeeldingen van hanen, kippen, duivels etc. In de winkels kun je ze in alle maten zien en kopen. Ook hebben ze kleurrijke stoffen en dat doet allemaal erg feestelijk aan.
De markt was inderdaad erg groot. Het eerste gedeelte, veel groente en fruit. Het tweede gedeelte kleding, bh's en onderbroeken en het derde en leukste gedeelte, Portugeese souvenirs. Na 2 rijen kleding was ik het beu en ben ik koffie gaan drinken. Later hebben we samen nog wat souvenirs gekeken en gekocht en uiteraard weer fruit. Sinaasappelen en bananen! Maar vooral hele mooie grote kersen. Wat  een drukte weer. De markt wordt een haantjesmarkt genoemd en die waren er ook. Vogeltjes, kuikentjes, haantjes en nog meer dieren. De naam is dus terecht!!
Ik was toch weer blij dat we konden vertrekken en dus zijn wij richting Braga gereden. We stonden al meteen stil. Een vrachtwagentje stond midden op de weg stil met pech. Luxe auto's konden er langs maar wij niet. Maar het viel mee. De sleper was er zo en toen konden wij weer verder.
In Braga is maar een camping. Alle campers staan er bij elkaar. De verrassing was voor ons niet zo groot, dat Ans en Tonnie er ook weer stonden. Ik had niets anders verwacht!!
 
< Vorige   Volgende >