Actuele tijd

Oxford, fiets- en universiteitsstad en een fietstochtje langs de Themes PDF Afdrukken E-mail
Oxford, de fiets- en universiteitsstad.
Vandaag zouden we dus naar Oxford gaan. Het landschap is hier al weer veel anders dan in Wales. We zien geen enkel schaap meer en we rijden nu richting Londen, dus het wordt ook weer drukker op de wegen.
Voor overnachting hebben we wederom een adresje van Brit Stops uitgezocht. Deze keer is dat de Rectory Farm, 7 km boven Oxford. Het is een boerderij met heel veel fruitteelt  onder plastic bogen. Hun specialiteit is aardbeien en groene asperges. Er is ook een boerderijwinkel bij, waar je allerlei groenten en fruit kunt kopen. Je kunt ook zelf aardbeien plukken en dan in de winkel afrekenen. Ze hebben verder een grote picnicplaats met een speelterrein en ook een cafeetje. Op het moment dat wij er aan komen is het er goed druk. Heel veel gezinnen met kleine kinderen, die hier fruit komen kopen en een paar uur in de speeltuin doorbrengen. Het is er erg gezellig.
Wij moeten nog boterhammen eten, dus ik ga meteen verse aardbeien plukken en die zijn me toch heerlijk. Ze kosten 5.5 £ per kilo, dus € 6,75. Wij staan op een veldje tussen d frambozen.
Op het moment dat wij onze fietsen er af halen komt er nog een camper binnen. Het blijkt een echtpaar uit Weert te zijn, dat hier al meer is geweest. Mevrouw vraagt meteen of wij al aardbeien hebben gegeten! We krijgen van hen ook nog een fietskaart van Oxford en dan trekken wij er op uit.
Oxford is een echte, grote en oude stad met heel veel prachtige, statige universiteitsgebouwen. Het eerste wat mij opvalt is dat er overal zo veel fietsen hangen. Oxford ligt  aan de Themes en is niet erg heuvelachtig. Het is nog steeds erg mooi weer hier, dus het is gezellig druk in de stad. Erg veel studenten, we zien er ook in toga lopen, maar ook erg veel groepen toeristen. Wij fietsen overal tussendoor naar het centrum, waar we eerst bij het VVV binnen vallen en een plattegrond van de bezienswaardigheden ophalen.
Oxford heeft meerdere universiteiten. Wij starten onze rondtoer in de universiteitsgebouwen tegenover het VVV en dat is het Balliol  College. Mooie oude gebouwen. We nemen een kijkje in de refter, waar de tafels gedekt staan en waar portretten hangen van hun studenten, die het ver gebracht gebben, o.a. 3 Prime Ministers. Balliol is blijkbaar de oudste en ook de meest toonaangevende universiteit van England. De universiteit dateert van 1260. Verder bekijken we nog vele mooie universiteitsgebouwen, kerken en musea. Erg indrukwekkend en heel veel fietsers in de town. We drinken koffie bij Mc Donalds, waar we ook nog een klas studenten uit Nederland ontmoeten die daar op uitwisseling zijn. Tegen 18 uur fietsen we weer naar onze Farm, waar het nog heerlijk toeven is. Er was voor vandaag, 7 juni, onweer voorspelt, maar er gebeurde niets tot 22 uur, toen barste het los. Het heeft verder de gehele nacht geregend. Toen wij om 9 uur opstonden was het weer droog, de zon scheen en het was al weer 17 graden.
Vandaag, woensdag 8 juni, hebben we een mooie fietstocht van 65 km gemaakt langs de Themes. We hebben ook een paar mooie dorpjes bezocht, waarvan inde naam niet meer weet.
Na terugkomst nog even onze voorraad aangevuld met verse aardappelen, uien, tomaten, sla, aardbeien, bananen, sinaasappelen en appelen. We kunnen weer even gezond leven. 
Morgen gaan we richting Bristol om die stad te verkennen en daarna dalen we langs de westkust af naar de meest westelijke punt, Lands End' s.
 
< Vorige   Volgende >