Actuele tijd

Een geweldige dag met 4 bijzondere bezienswaardigheden PDF Afdrukken E-mail
Een geweldige dag met 4 bijzondere bezienswaardigheden. 6 mei 2016.
De Rosslyn Chapel, het Falkirk Wheel, de Kelpies en de Firth of Forth bridge.

Het was zonnig toen wij vertrokken en het werd steeds warmer. De temperatuur liep zelfs op tot 22 graden. Ongekende luxe voor ons.
We gingen eerst naar het plaatsje Rosslyn, 12 km ten zuiden van Edinburgh. Hier staat de Rosslyn Chapel, een zeer bijzonder kerkje. Het is in feite maar een vleugel van een kathedraal, die nooit afgebouwd is. De kapel is gebouwd door William St Clair in 1446. De kapel heeft een bijzondere geschiedenis en is zeer fraai gerestaureerd. In de folder worden veel details genoemd, die echt bijzonder zijn. Deze kapel is ook gebruikt bij de verfilming van de DaVinci code en daarna is het bezoek alleen maar toegenomen.
Vanaf de kapel reden we naar de stad Falkirk, waar het Falkirk Wheel staat. Dit is een attractie op zich. Het is in feite een bootlift die een schip van het ene kanaal naar het andere kanaal brengt, dat 30 m hoger ligt. Het lijkt op een kermisattractie, maar dan wel een hele grote. De schepen worden afgeleverd in een aquaduct, dat 125 m lang is. Prachtig om te zien. Zie de foto's. Toen wij hier even gekeken hadden naar het schudden van de boten hebben we de fiets gepakt en zijn we 7 km stroomafwaarts gefietst naar de Kelpies en dit zijn 2 paardenkoppen  van 26,5 m hoog. Zie ook hier de foto's. De koppen staan aan het kanaal en steken hoog boven het water uit. Het zijn stalen bouwwerken, die voorzien zijn van aluminium plaatjes. Door de lichtval op deze afwerking krijg je steeds weer een andere kijk op de kunstwerken. Deze  paardenkoppen zijn gebouwd als herinnering aan vroegere tijden toen de boten nog door paarden werden voortgetrokken.
Op onze weg naar Falkirk zijn we ook nog even over de brug onder Edinburgh gereden en toen hadden we een prachtig zicht op de nieuwe brug die in aanbouw is en op de Firth of Forth. De pijlers van de nieuwe brug met daaraan een stuk brug, staan er al. Nu moeten de delen nog even verbonden worden! De Firth of Forth is een spoorbrug, die bestaat uit drie dubbel uitgebouwde brugdekken die op pijlers staan en 50 m boven het wateroppervlak liggen. Ongelooflijke bouwwerken, waar 57 mensen het leven bij gelaten hebben.
Om 22.00 uur hebben we nog even genoten van een prachtige zonsondergang. Het lukte Ria om prachtige foto's te maken van de ondergaande zon door de gaten van het Falkirk Wheel.
Vannacht blijven we betaald! op de parkeerplaats van het Falkir Wheel staan en dan trekken we morgen weer verder. Het is leuk om te vermelden dat we vorig jaar rond deze tijd in Polen op een parkeerplaats overnacht hebben, waar de boten met een trein van het ene naar het andere kanaal werden gebracht.

 
< Vorige   Volgende >