Actuele tijd

Gdansk, Lech Wales en Solidarinosc PDF Afdrukken E-mail
Gdansk, Lech Walesa en Solidarinosc

Ja, over Dantzig, Gdansk en Lech Walesa hebben wij in de loop der jaren zoveel gehoord, dat je daar zeker naar toe moet.
We konden tegenover de camping in de trein stappen en dan waren we 15 km verder in het centrum van Gdansk. Het kostte € 1,25 pp.
Je mag voordat geld ook de fiets in de trein meenemen. Andere campinggasten fietsten naar de stad, maar dat was wel een beetje ingewikkeld.
Als je met de trein ging, stapte je uit op het centraal station, Gdansk Glowny.
Daar staat al een zeer prachtig, oud centraal stationsgebouw.
No Image 
 Je kunt erg makkelijk via diverse gangen onder de sporen door en dan kom je via allerlei winkelgalerijen rechtstreeks in de oude stadskern uit.
En daar is het prachtig. De hoofdstraat heet Dluga en dat is de mooiste straat van de stad. Deze straat mondt uit op het plein en dat heet Dlugi Targ.
In deze straat en op dit plein staan prachtige gebouwen, hotels en herenhuizen met schitterend versierde gevels. Allemaal verschillend. We hebben gelezen dat de Nederlandse invloed hier ook geheerst heeft in de Middeleeuwen.
Gdansk is ook een Hanzestad. Als je de hoofdstraat doorloopt kom je aan de binnenhaven en ook daar is het prachtig. Er staat een zeer oud, hoog gebouw, dat vroeger een hijskraan was. 

En ook langs de kade staan hier alleen maar huizen met prachtige gevels. De ene nog mooier dan de andere.
Er staat ook permanent een reuzenpad en er ligt een zeer oude boot in de haven, die ingericht is als museum. Je kijkt hier je ogen uit.
In de stad heb je ook meerdere restaurantjes, waar je goedkoop kunt eten. Een soort studenten eettentjes. Het is er netjes en goedkoop. We hebben meerdere keren gezien, dat de mensen in de rij stonden om binnen te komen.

Vanaf het station kun je ook zeer makkelijk naar het European Solidarity Centre lopen.
Hier staat het gedenkteken van de gevallenen voor het museum van Solidarinosc.
Dit museum is de toegang tot de haven waar het in de jaren 80 allemaal heeft afgespeeld.
Het is nu een museum  in de vorm en de roestige kleur van een schip. Oogverblindend. Het is pas in augustus 2014 door Lech Walesa geopend.
In het gebouw is een permanente expositie over de strijd van Solidarinosc met prachtige foto's en beelden. Het gebouw dient verder ook voor andere tentoonstellingen en voor conferentiegesprekken.
Het is geweldig groot en indrukwekkend.
We zijn er bovenop geweest en dan kun je heel de haven zien met al zijn ellende. Zeer veel oud spul, maar er is ook al enorm veel gerestaureerd.
Het gedenkteken voor het gebouw is een stalen kolos in 3 gedeelten. Het is ruim 45 m hoog en er staan afbeeldingen van de strijd van toen op. Bovenaan zitten 3 ankers, het teken van de bedrijfstak.

No Image
Achter het monument staat een muur met plaquettes  en  foto's ter herdenking van de gevallenen.
Alles bij elkaar is het zeer indrukwekkend. Gdansk is voor ons wel de prachtigste stad van Polen.  De stad heeft meer dan 450.000 inwoners. Polen heeft 40 miljoen inwoners.
 
< Vorige   Volgende >