Actuele tijd

De zoutmijnen van Wielicza PDF Afdrukken E-mail
De zoutmijnen van Wielicza.
Dit zijn de grootste en de oudste zoutmijnen van Europa, en de grootste toeristische trekpleister van Polen. De zoutmijn van Wielicza dateert al van 1400. Er wordt nu nog zout gewonnen.
Het grootste gedeelte van de mijn is nu voor toeristen toegankelijk gemaakt. De gewelven zijn met hout gestut, omdat hout niet door zout wordt aangetast.
Per jaar komen er ca. 1 miljoen bezoekers en dat is veel.
Wij togen er ook op af en waren van plan daar ook te overnachten.
We moesten naar de parkeerplaats van de mijn en daar mochten we tot 07.00 smorgens tegen betaling blijven staan. We zouden dus vroeg op moeten, maar daar kozen we toch voor, want daags daarna zouden we naar een chique ski-oord in de bergen gaan en dat was een mooie tocht, die we graag op ons gemak wilden doen.
We mochten alleen maar met groepen van ruim 30 man de mijn in en de rondleiding duurde ruim 3 uur. Eerst moesten we 60 trappen naar beneden en toen kregen we uitleg. We zaten op 60 m diepte en we zouden naar 130 m diep lopen.
In de mijn is ruim 300 km gang gemaakt.
Er zijn verschillende verdiepingen en in de holtes zijn prachtige afbeeldingen gemaakt door zeer bekende beeldhouwers en kunstenaars. Alles is in zoutsteen uitgehouwen. Zo is er ook een prachtige kerk gemaakt met een altaar en zeer veel beelden. Uiteraard ontbreekt ook het beeld van paus Johannes Paulus II niet. 
In bepaalde ruimtes liet men zien hoe het zout vroeger werd gewonnen door de mijnwerkers en hoe gevaarlijk dat was met dynamiet. Er zijn ook veel mijnwerkers omgekomen. Er zijn ook prachtige meren met heel zout water, waar je zo op blijft drijven. De voorstellingen die gegeven worden lijken een beetje op Efteling voorstellingen met klinkende muziek.
Onder de grond is ook een groot restaurant en we eindigden in een mediaruimte. Hier kregen we een 3 D film te zien over het winnen van het zout.
Het was echt de moeite waard.
Tot slot liepen we met de groep naar een lift en stegen we op uit een diepte van 130 m.
Tot 20 uur bleven er bezoekers komen.
Wij zochten een leuk restaurantje op en daar hebben we samen voor 25 euro gegeten en ieder 2 wijntjes gedronken. Lekker he?
Om 07.00 uur waren we wakker, maar we konden niet weg, want de poort was nog gesloten!! 07.10 uur vertrokken we richting Zakopane.

 
< Vorige   Volgende >