Actuele tijd

Tokaj, de Oekrainse grens en thermaal baden PDF Afdrukken E-mail
Tokaj, de Oekrainse grens en het thermaal bad

Van Eger reden wij naar het volgende wijngebied bij Tokaj. Deze streek staat bekend om haar zoete apperatiefwijn. Bij onze rondwandeling door het dorpje troffen we de wijngod Bacchus op zijn wijnvat aan.
 
 
Dit spreekt mij altijd wel aan. We brachten ook een bezoekje aan een wijnkelder, maar vonden het nog te vroeg om allerlei wijnen te proeven. Lekker op een terrasje gezeten en een pint gedronken. Ondertussen proefde Ria toch de witte wijn en sloeg zij een aantal liters in. Ik had al lekkere rode wijn ingeslagen in Egger.
We staan op een simpele camping, maar die is wel erg mooi gelegen aan de rivier de Tisza. Nog een echtpaar uit Nijkerk, Jan en Elly, stonden daar ook. We hadden hen al 2 x eerder ontmoet en we zullen ze nog wel meer zien, want zij maken ongeveer dezelfde reis als wij. Afijn , we hebben met hen nog heerlijk even van de wijn geproefd. Het was erg rustig op de camping en toen ik smorgens om 6 uur uit het raam keek, moest ik toch even een paar foto's gaan maken. De rivier lag er rimpelloos bij en af en toe kwam er een visser in een roeibootje langs. Prachtig om te zien. Om 08.15 uur zijn we vertrokken, want we wilden nog een heel programma afwerken vandaag.
Het was 150 km rijden naar de Oekrainse grens. De weg was niet geweldig, heel veel gaten, dus goed opletten. We kwamen door de stadjes Takos en Csaroda, waar 2 prachtige kerkjes staan. Het ene kerkje heeft hele mooie fresco's en het andere kerkje heeft een plafond, dat helemaal bestaat uit houten panelen, die beschilderd zijn. Ook de klokketorens, die er bij horen zijn prachtig, geheel uit hout vervaardigd. Was echt prachtig. Daarna zijn we naar de grens gereden en daar wilde Ria naar het dorpje Szatmarcseke. In dit dorpje ligt een bijzonder kerkhof. De grafstenen bestaan uit houten zerken, die de vorm van een boot hebben. Hiermee wordt het vervoer van het tijdelijke naar het eeuwige gesymboliseerd. Er was ook nog een grafzerk van 15 mei 2014 met heel veel bloemen. Het kerkhof was echt een bezoekje waard. Onderweg hebben we ook veel ooievaars gezien, die jonge hadden.

Daarna moesten we weer 125 km rijden naar onze volgende bestemming. De stad Debrecen, de 3e grootste stad van Hongarije.
We hebben er een camping gevonden, waar ook thermaal baden zijn.
Een bron, die water put van 300 m diepte. Lekkere warme baden van ruim 40 graden, wel een beetje bruin water, maar ook erg zacht.
Thermaal baden zijn goed voor reuma en allerlei andere ziekten, dus wij hebben er lekker een paar uur in gelegen.
Morgen gaan we de stad bezoeken en na afloop ongetwijfeld weer het thermaal bad in.
 

 
< Vorige   Volgende >