Actuele tijd

Heerlijke Hongaarse goulash en wijn uit de Egerstreek PDF Afdrukken E-mail
Hongaarse goulash en wijn uit de Egerstreek

Szentendre

30 km boven Boedapest ligt een typisch Hongaars plaatsje, szentendre. Inderdaad prachtig, in de bocht van de Donau. Een mooi marktpleintje met daaromheen oud Hongaarse huisjes. Wel heel erg toeristisch. Niets dan winkeltjes met souvenirs. Veel Hongaarse kleding, houten speelgoed , spijzen en wijn.
Het was er ook erg druk. Veel bussen en schoolreisjes. We hebben er heerlijk op een terras gezeten en toen zijn we richting Eger, onze volgende halteplaats gereden.
Ook Eger is een prachtige stad met een bisschoppelijk paleis, een bisschoppelijk museum en enkele kathedralen. Een prachtige winkelstraat en door het stadje stroomt het riviertje de Eger. Er werd wel heel veel gebouwd en aan de straten gewerkt. Alles tegelijk, moet natuurlijk voor het seizoen klaar zijn, maar of dat lukt?
Camping Tulipan,
Onze camping Tulipan ligt op een heuvel. Goede camping met niets dan Nederlandse gasten. Er is hier een vrouwtje dat namens de eigenaar Janos, uitstapjes regelt. Die mensen staan hier 14 dagen en kennen elkaar allemaal.
Op onze tweede dag hier zijn we de omgeving in gefietst. Het is hier een zeer bekende wijnstreek, dus veel heuvels. Veel klimmen en dalen.
Thermaal bron en zoutere,
We fietsten eerst door het dorpje Egerszalok en daar zagen we een thermaal bron, die warm water geeft van 68 graden. Naast de bron is een zoutheuvel ontstaan met warm waterputten , precies zoals in Pammukale in Turkije en in het Yosimiti Park in Amerika. We hebben er mooie foto's gemaakt. Die komen straks bij de foto's onder 2014 te staan. In het plaatsje Tamaszenmaria zijn we een kroegje in gegaan. Er zaten wat locals. Ik heb er een heerlijk half liter tapje gedronken en dat was er maar iets duurder dan een blik in de supermarkt. Een van de bezoekers sprak ook een beetje Duits, maar dat kon geen gesprek worden.
 
 
Op de terugweg rommelde het in de verte. Later bleek dat er weer zwaar onweer op onze camping was geweest. Wij reden in de mot, maar werden niet erg nat. Toen we weer bij Eger terug kwamen reden we door de vallei van de mooie vrouw. Niets dan wijnboeren. Overal kun je proeven en kopen.

Savonds hebben we met die gehele groep Nederlanders deel genomen aan een goulash maaltijd met zigeunermuziek. Eerst kregen we een rondleiding door de kelder van Janos, toen een proeverij en toen de maaltijd. Was erg gezellig en lekker. Er bleken veel zangtalenten in de groep te zijn. Annie de Ruijter had een zoon in Drunen wonen naast Erik de Wijs in de Rubenslaan.
Na diegoede maaltijd hadden we weer een heerlijke nachtrust.
 
< Vorige   Volgende >