Actuele tijd

We hebben een schildpad eieren zien leggen op het strand van Anamur PDF Afdrukken E-mail

Vandaag hadden we weer een rit door de bergen, hoog boven zee. Veel bochten, maar het was prachtig. Ria vond het schitterend om te rijden. Ik mocht nog wat rust nemen!!!

Onze bestemming was Anamur, 100 km verder. Van dit plaatsje is bekend, dat hier zeeschildpadden op het strand eieren komen leggen.

Onze camping heer Paradijs, maar ik hoop dat het paradijs toch mooier is. Overigens is het een nette camping aan zee met de sobere voorzieningen die wij hier wel voort gewend zijn.

En wij hadden weer geluk. Rond 22.00 uur togen wij in het donker het strand op en daar kwamen we een paar mensen tegen die begeleid werden door een meisje van onze buurcamping. Zij vroeg ons om achter haar aan te lopen en geen licht te gebruiken.

Overdag hadden we de sporen van de schildpadden al gezien. Het meisje liep enkele sporen na en op een gegeven moment vond ze een vers spoor.

Ze wenkte ons en daar lag inderdaad een schilpad met een doorsnee van 1 meter. Die schildpad had een heel gat gegraven op het strand en daarin was zij eieren aan t leggen.

                                       No Image

  

Wij zagen ze er uit floepen. Het meisje vertelde, dat zij er minimaal 75 en max 200 legt. Als ze klaar is, stopt ze de kuil dicht en dan gaat zij weer de zee in.

 

In deze omgeving komen er elk jaar 800 tot 1000 aan land. Alle eieren komen uit, maar uiteraard worden er vele jonge schildpadjes opgevreten voor ze groot zijn.

Ze leggen eieren vanaf begin mei en na 45 dagen komen die uit. Dit is afhankelijk van de warmte van het zand op het strand.

Het was geweldig om dit te zien. Weer een ervaring rijker.

Onze camping ligt aan de voet van de ruines van een kasteel, dat je kunt bezoeken. Vanmiddag waren wij daar even en in de slotgracht zwommen ook schildpadden, zoetwaterschildpadden, iets kleiner dan de zeeschildpadden, die wel tot 2 m doorsnee kunnen worden.

We hebben hier gezien wat we wilden zien en morgen rijden we weer 150 km verder langs de kust, hoog boven de zee over een zeer kronkelige weg naar de hemel en de hel!!!!!

 
< Vorige   Volgende >