Actuele tijd

Aquilleia, Grado en Palmanova in ItaliŽ PDF Afdrukken E-mail

Aquilleia, Grado en Palmanova in Italië

 

Van een echtpaar uit Nuenen hadden we gehoord, dat er een mooie camping was in het plaatsje Aquilleia, even voorbij Triest en dat daar een mooie omgeving was. Dus hadden wij ons voorgenomen om de laatste 2 dagen hier door te brengen.

Het duurde even voor we de grens van Slovenië naar Italië hadden gepasseerd en later bleek, dat er in de andere richting een caravan stond met een kapotte band, dus die file was nog veel langer. Gelukkig hadden we nog in Slovenië getankt voor € 1.29, want in Italië was de prijs van de diesel € 1.65.

Aquilleila blijkt een stadje te zijn, waar veel Romeinse overblijfselen zijn. Veel opgravingen en een prachtige basiliek. Ja, die basiliek is iets bijzonders. De vloer bestaat helemaal uit mozaïek. Je mag er niet op lopen, maar er is een glazen vloer boven gelegd. Ook het plafond is schitterend, niets dan tegeltjes. Dit hebben we nog niet eerder gezien. En het leuke is, dat er morgenavond een concert is in deze basiliek. Als het lukt gaan we daar naar toe.

Op zaterdagmiddag zijn we nog naar Grado gefietst. Dit was ca 10 km van Aquilleia. We reden over een oude spoorlijn die op een soort Afsluitdijk ligt, wel veel wind maar mooi om te fietsen. Het uitzicht op Grado was ook prachtig. Grado is een chique schiereiland aan de Adriatische zee. Er is maar een klein stukje strand gratis op het overige strand moet je betalen.

Toen wij in Grado rond liepen waren we getuige van een stadsfeest. De gilden gingen elkaar te lijf en er werd veel geschoten. Af en toe viel er ook iemand dood op de grond.

 

Zondags zijn we de spoorlijn de andere richting in gevolgd en toen kwamen we uit in het prachtige plaatsje Palmanova. Een echt oud vestingsplaatsje, zoals Boertange met een prachtig plein, Plaza Grande, en hier blijken op 6,7 en 8 juli ook weer  gildefeesten te zijn. Het was een leuk fietstochtje en een mooi stadje om te zien. Vanavond hopen we nog naar het concert te kunnen  gaan en dan vertrekken we morgenvroeg via Italië en Oostenrijk weer naar Duitsland.

 

 

 
Volgende >