Actuele tijd

Naar Trogir en met de boot naar Split PDF Afdrukken E-mail

Naar Trogir en met de boot naar Split

 

Onze luierdag werd een regendag. Terwijl het in Nederland hoog zomer was, hadden wij regen. Dus lekker gelezen en onze verdere reisplannen op internet bekeken. Na de middag werd het droog en konden wij nog een flinke wandeling maken.

Van het vakantiedorp Solaris vertrokken wij via een mooie kustweg richting Trogir. Ook Trogir is weer een Middeleeuws stadje, dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Om onze camping Rozac te bereiken moesten we eerst de brug over en toen via een heel smal weggetje omhoog. We moesten diverse keren stoppen en aan de kant om anderen door te laten. Vreemd want het is ook de doorgaande weg naar de volgende kustplaatjes.

Wij dachten 1 dag op deze camping te blijven, maar na ons bezoek aan het stadje besloten we om daags daarna met de boot naar Split te varen en dus nog een dag langer in Trogir te blijven. Na onze wandeling door Trogir hebben we heerlijk aan zee in een stralende zon gezeten. We wilden daarna lekker buiten eten, maar plotseling kwam er onweer op zetten en moesten we dus naar binnen vluchten.

Voor we in de haven van Split aan kwamen hadden we al diverse grote cruiseschepen zien liggen. Bij de haven is een prachtige boulevard en dan sta je meteen in het culturele gedeelte van Split. Dit is het paleis van Diocletianus, dat nu een heel stadje is geworden met niets dan oude gebouwen, kathedraal, kerken, zuilengalerijen, paleizen etc. en winkeltjes en restaurantjes.  Buiten de gouden poort staat een groot bronzen standbeeld van Gregorius van Nin. Deze bisschop verbood in de 10e eeuw de Slavische taal ten gunste van het latijn. Als je zijn grote teen aan raakt, brengt dat geluk volgens onze reisgids. Dus dat hebben we gedaan.

 

                                             No Image

Er wonen in dit paleis ook nog eens 3000 mensen. Dus het is erg groot.

Het is echt de moeite waard om het paleis door te wandelen maar ook de prachtige straten daar buiten. We kwamen ook nog bij het stadion van Hajduk Split, maar die voetbalclub heeft betere tijden gekend. Voordat we weer terug keerden naar Trogir hebben we ook nog de berg Majan beklommen, van waaruit we een prachtig zicht op de stad en de haven hadden.

Morgen rijden we verder richting Dubrovski.

 
< Vorige   Volgende >